Метод знаходження розподілу повільності в шахтній сейсмічній томографії для випадку розривного пласта

Автор(и)

  • Володимир Володимирович Драгун Українська інженерно-педагогічна академія, м. Харків, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.32626/2308-5878.2017-15.59-64

Анотація

У статті запропоновано знаходити розподіл повільності в шахтній сейсмічній томографії за допомогою перших часів прибуття сейсмічного сигналу від системи джерел до системи приймачів розміщених на горизонтальній площині, яка має розрив першого роду. Цей розподіл повільності на площині отримуються за допомогою обчислення значення суми Фур’є, коефіцієнти якої обчислюють за допомогою проекцій вздовж деякої системи ліній, що лежать на цій горизонтальній площині

Посилання

Литвин О. М., Драгун В. В. Метод знаходження першого наближення для розв’язання задачі шахтної сейсмічної томографії в неоднорідному середовищі. Управляющие системы и машины. 2016. № 3.

Литвин О. М. Періодичні сплайни і новий метод розв’язання плоскої задачі рентгенівської комп’ютерної. Системний аналіз, управління і інфо-рмаційні технології: Вісник Харківського держ. політех. ун-ту. Збірка на-укових праць. Харків: ХДПУ, 2000. № 125. С. 27–35.

Кулик С. І. Математичне моделювання в комп’ютерній томографії з ви-користанням вейвлетів : дис. канд. фіз.-мат. наук: «Математичне моделювання та обчислювальні методи». Харків, 2008. 192 с.

Литвин О. М., Драгун В. В. Метод знаходження просторового розподілу повільності на основі першого наближення в шахтній сейсмічній томографії. Управляющие системы и машины. Прийнято до друку.

Розломи [Електронний ресурс]. 2016. Режим доступу до ресурсу: https://uk.wikipedia.org/wiki/Розломи.

Коровкин П. П. Линейные операторы и теория приближений. М.: Гос. изда-тельство физ.-мат. литературы, 1959. 211 с.

Чепмен К. Преобразование Радона и сейсмическая томография. Сейсмическая томография. Под ред. Г. Нолетта. М.: Мир, 1990. С. 34–60.

Литвин О. М. Інтерлінація функцій та деякі її застосування. Харків: Основа, 2002. 544 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-02-16