Елементи теорії оптимального інтегрування швидкоосцилюючих функцій на класах функцій

Автор(и)

  • Валерій Костянтинович Задірака Інститут кібернетики імені В. М. Глушкова НАН України, Ukraine
  • Лілія Володимирівна Луц Інститут кібернетики імені В. М. Глушкова НАН України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.32626/2308-5878.2019-19.22-28

Анотація

Наведені елементи теорії побудови (при даній інформації про підінтегральну функцію) оптимальних за точністю квадратурних формул обчислення інтегралів від швидкоосцилюючих функцій для певних класів підінтегральних функцій.

Як осцилюючі функції розглядаються: , , , , вейвлет-функція  з компактним носієм,  — функції Бесселя першого роду порядку .

Отримані результати для перелічених осцилюючих функцій дали змогу створити теорію оптимального інтегрування швидкоосцилюючих функцій як у класичній постановці, так і для інерполяційних класів функцій.

Значна увага приділена виявленню та уточненню апріорної інформації про підінтегральну функцію та її використання для звуження звичайних (класичних) класів підінтегральних функцій до інтерполяційних [1]. Функції, які входять у такі (інтерполяційні) класи, не розрізняються квадратурними формулами (для всіх них наближене значення інтегралу буде одне і те ж саме).

Друга особливість результатів полягає (на відміну від результатів усіх інших авторів) в припущенні наближеного задання вхідної інформації про підінтегральну функцію. Розгляд інтерполяційних класів дозволяє підвищити потенційну спроможність квадратурних формул.

Аналізуються комп`ютерні технології (КТ) інтегрування швидко­осцилюючих функцій з заданою точністю.

Посилання

Задирака В. К. Теория вычисления преобразования Фурье. Киев : Наук. думка, 1983. 215 с.

Сергієнко І. В., Задірака В. К., Литвин О. М. та ін. Оптимальні алгоритми обчислення інтегралів від швидкоосцилюючих функцій та їх застосування: у 2 т. Київ : Наук. думка, 2011. Т. 1: Алгоритми. 448 с.; Т. 2.: Застосування. 348 с.

Луц Л. В., Задірака В. К. Наближене інтегрування швидкоосцилюючих функцій з виявленням і уточненням апріорної інформації. Математичне та комп`ютерне моделювання. 2017. Вип. 15. С. 100–106.

Луц Л. В. Оцінка якості деяких квадратурних формул обчислення інтегралів від швидкоосцилюючих функцій. Штучний інтелект. 2008. №.4. С. 671–682.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-01-29