Комбінаторний аналіз лотерей

Автор(и)

  • Олексій Зеленський Кам'янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, Україна
  • Альона Динич Відокремлений структурний підрозділ «Кам'янець-Подільський фахового коледжу» НРЗВО «Кам’янець-Подільський державного інституту», Україна
  • Валентина Дармосюк Миколаївський національний аграрний університет, Україна
  • Микита Фенцур
  • Платон Стремедловський

DOI:

https://doi.org/10.32626/2308-5878.2023-24.64-69

Анотація

Лотерея є найдавнішою та найвідомішою азартною грою, яка практикується з глибокої давнини. У своїх різних формах лотерея зберігає основну структуру та технічну процедуру, що робить її найпростішою та найпопулярнішою азартною грою: випадковим чином вибирається один об’єкт з множини (м’ячів, білетів, тарілок, листочків тощо), що містить попередньо визначені символи (числа, зображення, слова тощо), з подальшим розподілом призів для гравців, які зробили правильні прогнози щодо цього розіграшу, відповідно до деяких попередньо встановлених правил.

У наш час найпоширенішою формою лотереї є випадково вибрані числа; виграшні категорії базуються на кількості чисел, правильно передбачених на ігровому білеті. Найпопулярнішими формами цих ігор є національні та державні лотереї.

Найважливішим елементом, який сприяє захопленню публіки лотерейними іграми, є розмір призів, особливо для найвищої виграшної категорії. Можливість (фізично реальна, математично надто неймовірна) виграти великий приз – створює мотивацію зі складним психологічним корінням, яке часто не помічає практичних аспектів, таких як інвестиції в лотерейні квитки та математичні аспекти гри, особливо ймовірності виграшу.

Моделюючи гру математично доведено, що в ідеальних умовах випадковості неможливий тривалий регулярний виграш для гравців азартних ігор; тому азартні ігри не є хорошим способом заробити на життя. Більшість азартних гравців приймають цю передумову, але все ще працюють над стратегіями в надії на численні виграші в довгостроковій перспективі. Комбінаторний аналіз можна використовувати для моделювання гри в лотерею.

Посилання

Henz N. The distribution of spaces on Lottery tickets. Fibonacci Quarterly. 1995. Vol. 33. P. 426-431.

Brouwer A. I., Vorhoeven M. Turan Theory and the Lotto Problem. Math Cen-trum Tracts. 1995. Vol. 106. P. 99-105.

Зеленський О. В., Динич А. Ю. Елементи дискретної математики: навч. посіб. для студентів та магістрантів фіз.-мат. спец. 2023. 152 с.

Опубліковано

2023-11-13